Niet voor ni❌

Altijd vervelend die kruizen boven de weg. Vaak lijken ze zonder reden boven de snelweg te zijn geplaatst. Maar is dit wel altijd zo?

Elke dag plaatst Rijkswaterstaat veel rode kruisen boven de weg. Dat doen we altijd met een reden, zoals bij een pech- of ongeval. Negeren van rode kruisen is levensgevaarlijk. Daarom vragen we, samen met anderen, extra aandacht voor deze gevaren.

#nietvoorniX

Negeren van rode kruisen is al langer een serieus probleem. Om het bewustzijn voor de gevaren te vergroten, lanceren we de slogan #nietvoorniX. Dit doen we samen met onder andere de politie, ambulance, ANWB, bergers en wegwerkers.

De slogan #nietvoorniX wordt onder andere op de borden boven de weg (drips) getoond en ingezet via social media. Daarnaast was op verschillende verzorgingsplaatsen een aangereden auto van een weginspecteur te zien. Deze auto werd in 2018 aangereden door een weggebruiker die een rood kruis negeerde. Bij de auto waren ervaringen van weginspecteurs die dit tijdens hun werk meemaakten te beluisteren en te lezen.

Wanneer worden rode kruisen geplaatst?

We plaatsen rode kruisen vooral voor de veiligheid. Vaak bevinden zich objecten, zoals stilstaande voertuigen, op de weg of er heel dicht langs. Als er minder dan 1 meter ruimte is tussen het object en het verkeer, dan sluiten we de rijstrook ernaast (ook) af. Als er niet gewerkt wordt, dan zetten we alleen een snelheidsverlaging in.

We zetten rode kruisen op verschillende momenten in.

  • Incidenten
    • Bij incidenten, zoals pech- en ongevallen en personen op de weg (bijvoorbeeld fietsers, wandelaars en lifters) tonen we een rood kruis, zodat weginspecteurs, hulpverleners en bergers veilig hun werk kunnen doen.
  • Wegwerkzaamheden
    • Wegwerkzaamheden worden meestal zo gepland dat er zoveel mogelijk rijstroken open kunnen blijven. We gebruiken rode kruisen, zodat wegwerkers veilig hun werk kunnen doen. Ook kan de weg als gevolg van een ongeval beschadigd raken. Als de reparatie niet kan wachten (spoedrepraties) gebruiken we een rood kruis. Verder gebruiken we vrijwel nooit rode kruisen vanwege slecht of beschadigd wegdek, maar zetten we bijvoorbeeld een snelheidsverlaging in.
  • Gesloten spitsstroken
    • Rode kruisen worden ook getoond boven gesloten spitsstroken. Spitsstroken kunnen dicht zijn vanwege het milieu (onvoldoende verkeer). Ook blijft een spitsstrook soms dicht, omdat we vanuit de verkeerscentrale niet goed kunnen beoordelen of het veilig is om hem te openen. Bijvoorbeeld door mist of zware sneeuwval.
  • Slecht weer
    • Niet alleen spitsstroken, maar ook de normale rijstroken kunnen afgesloten worden bij slechte of winterse omstandigheden. Bij hevige sneeuwval kiezen we er soms voor om verkeer over minder rijstroken te laten rijden, zodat die goed begaanbaar blijven. Behalve rode kruisen, zetten we bij slecht weer ook snelheidsverlagingen in om het verkeer zo lang mogelijk te laten rijden.
  • Bijzonder transport
    • Ook gebruiken we rode kruisen bij bijvoorbeeld medisch spoedtransport of voor de aan- en afvoer van hulpdiensten bij calamiteiten. Dit gebeurt in opdracht van de politie. De rode kruisen verplaatsen zich met het transport mee, zodat de overlast voor het overige verkeer zo beperkt mogelijk is.
  • Doseren om doorstroom te bevorderen
    • In enkele gevallen gebruiken we een rood kruis om het verkeer te doseren, bijvoorbeeld om invoegen verderop makkelijker te maken. Bij enkele tunnels wordt het gedaan om files in de tunnel te voorkomen.

Bron: Rijkswaterstaat https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/wegbeheer/nietvoornix